Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

5 dolog, amit bárcsak tudtam volna mielőtt ingatlant vettem

<   Vissza a hírekhez

Az első otthon vásárlása előtt mindenki komoly kutatásba kezd, hol érdemes házat venni, milyen kedvezmények járnak, milyen hitelkonstrukciók vannak, miket érdemes megkérdezni a tulajdonosoktól és még sok más dolgot. Sok mindenről lehet így tájékozódni, de a legfontosabb dolgokat csakis a tapasztalatból lehet levonni.

1. Nem muszáj házat venned! Régen egyértelmű volt a sorrend: egyetemi tanulás, házasság, gyerekek és jöhet is a nagy kertes családi ház. A vásárlás szinte természetes volt, hiszen minek adnád oda azt a sok pénzt egy főbérlőnek, ha be is fektethetnéd egy saját otthonba? Azonban az ingatlanpiac összeomlása után azonban sokan inkább a bérlést választották a vásárlás helyett. Az életstílusodtól és terveidtől függően még az is lehet, hogy a bérlés jó választásnak számít. A vásárlás és bérlés is megfelelő döntésnek számít, amennyiben a jelenlegi anyagi helyzeted fényében hozod meg az elhatározásodat. Ne azért vegyél otthont, mert azt gondolod, hogy ezt kell tenned, vagy, mert mások mondják neked, hogy most érdemes vásárolni. Ne azért vegyél, hogy majd a jövőben, amikor megházasodsz és lesznek gyerekeid, jól fog jönni a saját otthon. Csakis akkor érdemes ingatlant vásárolni, amikor készen állsz a tulajdonlással járó pénzügyi és mentális kihívásokkal. Az ingatlanvásárlás egy pénzügyileg megalapozott döntésnek kell lennie, nem pedig érzelmi alapúnak.

2. Ha mégis vásárolsz, hosszú távra tervezz! Ingatlant vásárolni valószínűleg a legnagyobb pénzügyi döntés lesz, amit életed során meghozhatsz. Érdemes tehát hosszú távon gondolkozni a megvásárolt ingatlannal. Sokan azonban mégis úgy gondolják, hogy könnyedén elköltözhetnek, csak eladják a házat és máshova mennek. Eltekintve a plusz anyagi és időbefektetéstől, ami egy ingatlan eladásával jár, a tulajdonosok igazából az ingatlanpiac jelenlegi helyzetére vannak utalva. Ha a piaci ár fölött akarsz eladni, akkor akár évekig is próbálkozhatsz sikertelenül, viszont ha áron alul adod, akkor veszteségesen jössz ki az üzletből. Mindenképpen érdemes tehát hosszú távon tervezni a megvásárolandó ingatlannal.

3. Akkora házat vegyél, amekkorát ki tudsz használni! A korábbi vásárlási trend szerint volt egy kezdő otthon- kisebb, de megfizethető lakások, főleg első alkalommal vásárlóknak-, majd ahogy bővült a család (és a bevétel) átköltöztek egy nagyobb házba. Mostanra azonban ez a módszer nem tűnik a legbiztosabbnak. Mint már mondtuk érdemes hosszú távra tervezni, azonban a vásárláskor még nem tudhatod, mekkora hely kell majd a jövőben. Válassz tehát olyan méretű ingatlant, amelyben az elkövetkező évek családi bővülését is kényelmesen el tudod intézni. Nem akarsz 2 hálószobás, 1 fürdőszobás lakást, hogy aztán hirtelen hármas ikreid szülessenek és az idősebb szülők is veletek éljenek. Ha nagyobb házat veszel, mint amit ki tudnál használni, akkor pedig többet költesz majd a fenntartására, rezsire és adókra, mint kellene. Ráadásul a kihasználatlan helyeket az ember hajlamos feltölteni mindenféle felesleges dologgal. Összességében az lehet mondani, hogy valószínűleg a kevesebbel is beéred. Egy kis átalakítással egy-egy szobának, helységnek akár több rendeltetése is lehet.

4. Merj alkudozni a tulajdonossal! Az ár, amit a hirdetéseknél látsz az esetek többségében valamilyen szinten lealkudható. Azonban gyakran nem merünk próbálkozni, hiszen mi van, hogyha más hajlandó kifizetni a teljes árat? Azonban mindenképp érdemes rákérdezni, és ha ebből nem is engednek, de talán a letét árát, vagy a szükséges javítási költségek egy részét le lehet alkudni. Amennyiben nem szeretsz alkudozni, hasznodra válhat egy ingatlanközvetítő segítsége. Ez esetben – habár profikra hagyod az ügyeid intézését – mégis kötelességed ellenőrizni, hogy rendesen végzik a munkájukat, hiszen a te pénzedről van szó.

5. Nem szabad érzelmi alapon dönteni! A több hónapos keresgélés után úgy érzed, hogy megtaláltad álmaid otthonát? Mikor elmentél megnézni tudtad, hogy ezt akarod megvenni? Akkor bizony elkövetted az ingatlanvásárlók legnagyobb hibáját: érzelmi kötődés.

A legfontosabb tanulság, akármilyen nehéz is betartani, hogy ne kötődj egy házhoz addig, amíg minden papírmunkát el nem intéztetek. Tekints a helyzetre úgy, mint egy pénzügyi tranzakcióra, még ha életed legnagyobb átutalása is. Amint a papírokat aláírtátok és a kulcsokat átadták, már tervezheted is az életed az új otthonodban.

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattints IDE

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.