Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

A használt családi ház vásárlás 6 plusz 1 szabálya

<   Vissza a hírekhez
Előző cikkünkben körbejártuk a legfontosabb szempontokat, melyeket érdemes figyelembe venni használt lakás vásárlás esetén. Ezek legtöbbje természetesen a lakóházakra is igaz, de általánosságban elmondható, hogy családi ház vásárláskor, még körültekintőbben kell eljárnunk. Alapvető különbség a társasházi lakás és a családi ház között, hogy az utóbbi esetében minden fenntartási költség bennünket terhel. Egy esetleges külső hőszigetelés költsége nem oszlik meg egy lakóközösség között. Így házvásárlás esetén hatványozottabban jelentkeznek a fenntartással kapcsolatos kérdések.

1.  Ne csak a hangulatot keressük. Aki családi házvásárláson töri a fejét, legtöbbször az „én házam, az én váram” érzést keresi. Ebben az esetben az OTTHON keresése talán találóbb kifejezés is. Ezt természetesen minden ingatlanok közvetítésével foglalkozó szakember, de gyakran maguk a tulajdonosok is nagyon jól tudják. Sőt nemcsak tudják, de alkalmazzák is az eladás során. Éppen ezért mindig lépjünk hátrébb egyet, ha az összkép nem fog meg minket, de van egy-két hangulati elem, ami megtetszik. Az egyik leggyakoribb hiba, amikor a bebútorozott ingatlan képébe szeretünk be. Ilyenkor próbáljuk meg elképzelni a házat az üres szobákkal, kijózanító tud lenni.

 

2. A pontos műszaki állapot az első, minden mást tegyünk félre, amíg ezt nem tisztáztuk. Az érzelmek fontosságát természetesen nem szeretnénk elvitatni, de gondoljunk mindig arra, hogy a ház melyben élünk, alapvetően egy mérnöki konstrukció. Kevés dolog tudja úgy szertefoszlatni az idilli képet, mint egy penészes nappali fal, vagy egy beázó tető. A műszaki állapot ismerete lehetőséget ad arra is, hogy kalkuláljuk az esetleges javítások költségeit is. A tisztánlátás pedig mind az eladót, mind a vevőt segíti a döntések meghozatalában.

 

3. Ismerjük meg a környéket és a szomszédokat. A házzal és a várral kapcsolatos hasonlat sokakat félrevezet. Úgy gondolják, hogy belépve a telekre kizárhatják a külvilágot. Ez természetesen nincs így. Szánjunk időt a környék megismerésére, és térképezzük fel a szomszédokat. Több éves bírósági szakértői munka tapasztalata, hogy kevés dolog keseríti úgy meg az emberek életét, mint a rossz szomszédság.

 

4. Figyeljünk arra is, hogy a házvásárlás pénzbefektetés is egyben. Legtöbben úgy költözünk új otthonunkba, hogy hosszú távú döntést hoztunk. Bármikor fordulhat azonban úgy a helyzet, hogy pénzzé kell tennünk az ingatlanunkat. Erről a gazdasági válság árnyékában nem is kell sok szót vesztegetni. Kérjük ki szakértő tanácsát, aki eligazít bennünket melyek a forgalomképes, és melyek a nehezen eladható ingatlanok.

 

5. Mennyi a rezsi? Családi házak esetében az energetikai hatékonyság még hangsúlyosabb, mint lakások esetében. Egy korszerűtlen építésű szigeteletlen ház téli fűtési, és nyári hűtési költsége nagyságrendekkel lehet nagyobb, mint amivel kalkuláltunk.

 

6. Jogi kérdésekben, ne hagyatkozzunk az eladó elmondására. Egy családi ház esetében, a jogi helyzet tekintetében is összetettebb helyzet tud kialakulni, mint egy társasházi lakásnál. Amire mindenképpen oda kell figyelni, azok a nem szabályozott kérdések. Soha ne nyugtassuk magunkat azzal, hogy hiszen évtizedek óta ez a szokás, az eladó is mondta. A legváratlanabb helyzetek miatt borulhat az egyensúly, és ott már csak a hivatalosan rögzített tények óvnak meg minket.

 

+ 1 A végére hagytuk a legfontosabbat. Amennyiben biztosra akarunk menni, vásároljunk Ingatlantörzskönyvvel rendelkező családi házat, mely pontos eligazítást nyújt számunkra az ingatlan műszaki állapotáról, jogi helyzetéről és reális piaci értékéről. Ezzel időt és energiát spórolunk meg, valamint elkerülhetjük a későbbi vitás helyzeteket.

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.