Mint a legtöbb weboldal, a www.ghg.hu is cookie-kat használ a működéséhez. Tudomásul veszem, hogy a Go-Home Kft. szolgáltatásai teljesítéséhez személyes adatot használ fel. Az adatkezelés szabályait az Adatvédelmi Tájékoztatóból megismertem, azokat elfogadom.

Hozzájárulok

Rejtett hibák épületvásárlásnál

<   Vissza a hírekhez

Tudta, hogy használt lakás vásárlásakor öt évig jár a garanciális javítás? 
​Az sem mindegy, hogy vállalkozástól, vagy magánszemélytől vásárol valaki!

A hazai ingatlanpiacon élénk az érdeklődés mind az új építésű, mind a használt ingatlanok iránt.
Az adás-vétel alkalmával azonban nem árt, ha több apró részletre is odafigyel az eladó és a vevő fél.

Rejtett hibák
Mindenki örök félelme, és a legtöbb probléma forrása a rejtett hiba. Éppen ezért nagyon fontos az adás-vételi szerződésben rögzíteni az ingatlan állapotát. Ha lehetőségünk engedi, vonjunk be szakembert is, aki hozzáértőként olyan részletekre figyelhet fel, amire a laikus szem nem, vagy csak nagyon ritkán. Nem érdemes spórolni tehát a szakember munkadíján, hiszen a későbbiekben nem élhetünk semmiféle kártérítési igénnyel olyan hibák esetén, amit vásárlóként ismertünk, vagy ismernünk kellett volna.

Öt évig lehet érvényesíteni az igényt
Van olyan hiba, amely a megtekintéskor még nem tűnik jelentősnek, ám elhárítása a későbbiek során több százezer forintos kiadást jelenthet a vásárlónak. Ilyen például a szigetelés vagy a fűtőberendezések állapota. Ha ilyen, vagy ehhez hasonló probléma adódik a használtan megvett ingatlannal, úgy annak hibája miatt az eladónál öt évig lehet az igényeket érvényesíteni. Szavatosság esetén például választhatja a vevő az ingyenes javítást vagy cserét, de abban is megállapodhatnak a felek, hogy az eladó egy kialkudott összeget megtérít a vevőnek.

Nem mindegy, kitől vásárol
A jogaink érvényesítése szempontjából nagyon fontos tényező az eladó természete. Amennyiben az eladói oldal egy vállalkozás, úgy a szerződéskötéstől számított hat hónapon belül felmerült hibák esetén az eladó félnek kell bizonyítania, hogy a hiba az adásvételt követően keletkezett. Amennyiben erre nem képes, a vásárló kérheti az ingyenes javítást, vagy cserét, vagy akár a vételár leszállítását.
Előfordulhat, hogy egyes hibák hat hónap után látnak napvilágot, ekkor azonban már a vevőnek kell bizonyítania, hogy ezek a hiányosságok már az eladás pillanatában is fennálltak.
Ha két magánszemély között cserélt gazdát az ingatlan, nem számít mikor jön elő annak korábban nem ismert hibája, a már említett öt éves határidő alatt végig a vevőnek kell bizonyítania az igazát.

 

Az eredeti cikk megtekintéséhez kattintson IDE

nincs több

zsákbamacska

NE VÁSÁROLJON INGATLANT, amíg meg nem győződött annak valódi értékéről, pontos műszaki paramétereiről! Cégünk az ország egész területén, egyedüli és független szervezetként erre kínál megoldást az Ön számára.

műszaki állapotfelmérés

energia hatékonyság

értékbecslés

jogi tanácsadás


Az oldalon megjelenő műszaki, formai és tartalmi elemek a Go-Home kft. többszörös védelem, oltalom alatt álló szellemi termékei, amelyek másolása, további felhasználása, megjelenítése jogi következményekkel jár!
Copyright 2024 © Go-Home Kft.